Bourgondië en Dijon 5-daagse

Van de Vlamingen die van nature levensgenieters zijn, zegt men dat het echte Bourgondiërs zijn. Dit is misschien te verklaren door het feit dat Vlaanderen een eeuw lang vanuit Dijon bestuurd werd door de hertogen van Bourgondië. Immers de wijnen uit de Côte‑d’Or (de wijngaarden tussen Dijon en Beaune) behoren tot de beste en duurste ter wereld. Ook heel wat culinaire specialiteiten (kir, mosterd, boeuf bourguignon) komen uit Bourgondië. Dijon is een aangename stad met een rijk architecturaal patrimonium en terecht bekroond met het label ‘ville d’art et d’histoire’. Alle stadmuseum o.a. het museum van schone kunsten zijn er gratis. Kortom een droomreis voor fijnproevers en cultuurliefhebbers.

 

Dag 1

Via Parijs met vrij middagmaal onderweg rijden we naar Vezelay. De basiliek Sainte-Madeleine is één van de grootste cultuurschatten van Bourgondië en tevens een belangrijke stop tijdens de bedevaart naar Compostella. Het dorp Vezelay behoort tot het kransje van de mooiste dorpen van Frankrijk. We rijden gedeeltelijk door het nationaal park van de Morvan naar onze verblijfsplaats. 

 

Dag 2

Wij bezoeken het kasteel van de beroemde wijngaard Clos de Vougeot, in de 12de eeuw gesticht door de abdij van Cîteaux. Ook een bezoek aan het supermodern museum Cassissium opgericht door de firma Vedrenne staat op het programma. Wij vernemen er alles over de cassis en de geschiedenis van de fameuze kir, een uitvinding van Kanunnik Félix Kir. Op weg naar ons hotel houden we halt in het voormalig kartuizerklooster van Champmol. We gaan er de Mozesput van Claus Sluter bewonderen, het meesterwerk van de middeleeuwse beeldhouwkunst. 

 

Dag 3

Vandaag verkennen wij Dijon op de nationale feestdag. De gewezen hoofdstad van het hertogdom Bourgondië. We passeren langs de kathedraal Saint-Bénigne, de gotische kerk Notre-Dame, de kapel van de karmelieten en de Place de la Libération en des Etats de Bourgogne. Gezamenlijk middagmaal in het centrum van de stad. In de namiddag vrije tijd voor museumbezoek of shopping. Met de gids maken we ook een wandeling langs enkele speciaalzaken zoals de mosterd Maille en de markthal, een ontwerp van Eiffel. Na het avondmaal is het traditionele vuurwerk aan de lac Kir misschien een bijkomende attractie.

 

Dag 4

We gaan naar Beaune, de wijnhoofdstad van Bourgondië. Het ommuurde centrum is een lust voor het oog. Vooral het wereldberoemde Hospice de Beaune trekt de aandacht van de bezoeker. Wij zien er de beroemde polyptiek, het laatste oordeel van onze Vlaamse Primitief Rogier Van der Weyden. Na het middagmaal in het centrum van de stad is er nog wat vrije tijd vooraleer we naar het kasteel van Santenay rijden. In dit wijndomein van 90 ha met middeleeuwse kelders volgen wij een gecommentarieerde wijnproeverij van een 5-tal klassewijnen. Op weg naar ons hotel is er nog een stop voorzien aan een kaasmakerij in Brochon om kennis te maken met de specifieke kazen uit de regio.

 

Dag 5

De laatste dag is geen vlucht naar huis. Integendeel. In Flavigny-sur-Ozain, één van de mooiste dorpen van Frankrijk, bezoeken wij met een gids de oude abdij waar de heerlijke anijssnoepjes worden gemaakt. Tegen de middag zijn wij in Châlons-en-Champagne voor het vrij middagmaal op de place Foch. Na een korte verkenning van het historische centrum met o.a. de kerk Notre-Dame-en-Vaux (UNESCO-werelderfgoed) keren wij via Reims en Rijsel terug naar Lichtervelde.

 

Inbegrepen:

Reis per luxe-autocar.

Volpension vanaf het avondmaal de eerste dag tot het ontbijt de laatste dag.
Bezoek Clos de Vougeot, Cassissium met proeverij, Hôtel-Dieu Beaune, wijnkasteel Santenay, abdij Flavigny-sur-Ozain en Chartreuse de Champmol. 

 

Niet inbegrepen:

Eénpersoonskamer: € 175,00 / reis.

Eventuele extra toegangsgelden op te bezoeken plaatsen.

 

Hotel Ibis Styles Central*** - Dijon

Het driesterren hotel ligt in de voetgangerszone in het hartje van Dijon op 100 meter van het paleis van de hertogen van Bourgondië. Het is een art-deco gebouw waarvan de voorgevel geklasseerd is. Ook het interieur straalt de art-deco stijl uit. Alle kamers zijn voorzien van alle comfort. Er is een lift, gratis Wifi, airco, kluis, tv, bureau, 24/24 receptie... De twee restaurants hebben een gastronomische reputatie.

Data

Aantal dagen

Dienst

Prijs

Opmerking

Online reserveren

12/07/2021

5

VP

€ 650,00