Bourgondië en Dijon 5-daagse

Van de Vlamingen die van nature levensgenieters zijn, zegt men dat het echte Bourgondiërs zijn. Dit is misschien te verklaren door het feit dat Vlaanderen bijna een eeuw lang vanuit Dijon bestuurd werd door de hertogen van Bourgondië. Immers de wijnen uit de Côte‑d’Or (de wijngaarden tussen Dijon en Beaune) behoren tot de beste en duurste van de wereld. Ook heel wat culinaire specialiteiten (kir, mosterd, boeuf bourguignon) komen uit Bourgondië. Dijon is een aangename stad met een rijk architecturaal patrimonium en terecht bekroond met het label ‘ville d’art et d’histoire’. Kortom een droomreis voor fijnproevers en cultuurliefhebbers.

Dag 1

Via Parijs met vrij middagmaal onderweg rijden we naar Vezelay. De basiliek Sainte-Madeleine is één van de grootste cultuurschatten van Bourgondië en tevens een belangrijke stop tijdens de bedevaart naar Compostella. Het dorp Vezelay behoort tot het kransje van de mooiste dorpen van Frankrijk. We rijden gedeeltelijk door het nationaal park van de Morvan naar onze verblijfsplaats.

Dag 2

Wij bezoeken het kasteel van de beroemde wijngaard Clos de Vougeot, in de 12de eeuw gesticht door de abdij van Cîteaux. Ook een bezoek aan het supermodern museum Cassissium opgericht door de firma Vedrenne staat op het programma. Wij vernemen er alles over de cassis en de geschiedenis van de fameuze kir, een uitvinding van Kanunnik Félix Kir. Op weg naar ons hotel houden we halt in het voormalig kartuizerklooster van Champmol. We gaan er de Mozesput van Claus Sluter bewonderen, het meesterwerk van de middeleeuwse beeldhouwkunst.

Dag 3

Wij verkennen Dijon, de gewezen hoofdstad van het hertogdom Bourgondië. We passeren langs de kathedraal Saint-Bénigne, de gotische kerk Notre-Dame, de kapel van de Karmelieten en de place de la Libération en des Etats de Bourgogne. Het is ook marktdag. Wij bezoeken de overdekte geklasseerde markthallen, een ontwerp van Eiffel. Vrij middagmaal in het centrum van de stad. Vrije tijd voor shopping of een wandeling langs enkele speciaalzaken zoals de mosterd Maille.

Dag 4

We gaan naar Beaune, de wijnhoofdstad van Bourgondië. Het ommuurde centrum is een lust voor het oog. Vooral het wereldberoemde Hôtel-Dieu van de Hospices de Beaune trekt de aandacht van de bezoeker. Wij zien er de beroemde polyptiek, het laatste oordeel van onze Vlaamse Primitief Rogier Van der Weyden. Na het middagmaal volgen wij ‘la route des grand crus’ , hier Climats genoemd en erkend als UNESCO werelderfgoed.

Op weg naar ons hotel is er nog een stop voorzien aan een kaasmakerij in Brochon om kennis te maken met de specifieke kazen uit de regio.

Dag 5

De laatste dag is geen vlucht naar huis. Integendeel. In Flavigny-sur-Ozain, één van de mooiste dorpen van Frankrijk, bezoeken wij met een gids de oude abdij waar de heerlijke anijssnoepjes worden gemaakt. Tegen de middag zijn wij in Châlons-en-Champagne voor het vrij middagmaal op de place Foch. Na een korte verkenning van het historische centrum met o.a. de kerk Notre-Dame-en-Vaux (UNESCO) keren wij via Reims en Rijsel terug naar Lichtervelde.

 

Inbegrepen:

Reis per luxe-autocar.

Volpension vanaf het avondmaal de eerste dag tot het ontbijt de laatste dag met uitzondering van dag 3.
Bezoek Clos de Vougeot, Cassissium met proeverij, Hôtel-Dieu des Hospises de Beaune, abdij Flavigny-sur-Ozain en Chartreuse de Champmol. 

 

Niet inbegrepen:

Eénpersoonskamer: € 125,00 / reis.

Eventuele extra toegangsgelden op te bezoeken plaatsen.

Hotel Ibis Gare*** - Dijon

Ibis Dijon Gare Hotel ligt tegenover het treinstation van Dijon op slechts 10 minuten wandelen van het historische stadscentrum. De 128 kamers beschikken over alle comfort, airco en gratis WiFi. Le Klub, restaurant van het hotel, heeft een goede reputatie en serveert regionale specialiteiten. s’ Morgens genieten de klanten van een verzorgd en copieus ontbijt.

Data

Aantal dagen

Dienst

Prijs

Opmerking

Online reserveren

25/07/2022

5

VP

€ 635,00