Bourgondië en Dijon 5-daagse

Van de Vlamingen die van nature levensgenieters zijn, zegt men dat het echte Bourgondiërs zijn. Dit is misschien te verklaren door het feit dat Vlaanderen bijna een eeuw lang vanuit Dijon bestuurd werd door de hertogen van Bourgondië. Immers de wijnen uit de Côte‑d’Or (de wijngaarden tussen Dijon en Beaune) behoren tot de beste en duurste van de wereld. Ook heel wat culinaire specialiteiten (kir, mosterd, boeuf bourguignon) komen uit Bourgondië. Dijon is een aangename stad met een rijk architecturaal patrimonium en terecht bekroond met het label ‘ville d’art et d’histoire’. Kortom een droomreis voor fijnproevers en cultuurliefhebbers.

Dag 1

Via Parijs met vrij middagmaal onderweg rijden we naar Vezelay. De basiliek Sainte-Madeleine (Unesco) is één van de grootste cultuurschatten van Bourgondië en tevens een belangrijke stop tijdens de bedevaart naar Compostella. Het dorp Vezelay behoort tot het kransje van de mooiste dorpen van Frankrijk. We rijden gedeeltelijk door het nationaal park van de Morvan naar onze verblijfsplaats.

 

Dag 2

Eerste kennismaking met Dijon. Wandeling naar de overdekte markthal, een ontwerp .van Eifel. Nadien bezoeken wij het supermodern museum Cassissium opgericht door de firma Verdenne. Wij vernemen er alles over de cassis en de geschiedenis van de fameuze kir, een uitvinding van kanunnik Félix Kir. Lunch in Nuits-Saint-Georges. In de namiddag gaan wij naar het kasteel van de beroemde wijngaard. Clos de Vougeot, tevens zetel van de ridderorde van de Tastevin. In dit kasteel gebouwd door de abdij van Cïteaux zien wij nog wijnpersen uit de 13e eeuw.

 

Dag 3

Met een lokale gids bezoeken wij het voormalig kartuizerklooster van Champol. Wij bewonderen er de Mozesput van Claus Sluter, het meesterwerk van de middeleeuwse beeldhouwkunst. (Unesco) Nadien rijden wij naar de kaasmakerij in Brochon om te proeven van de Bourgondische kazen. Vrij middagmaal in Dijon ooit de hoofdstad van het hertogdom Bourgondië . .Geleide wandeling in het historisch centrum en vrij bezoek van het museum voor Schone Kunsten Vrije tijd voor shopping of een bezoek aan de winkels van enkele streekspecialiteiten zoals de mosterd Maille of de peperkoek Mulot et Petitjean .

 

Dag 4

We gaan naar Beaune, de wijnhoofdstad van Bourgondië. Het ommuurde centrum is een lust voor het oog. Vooral het wereldberoemde Hôtel-Dieu van de Hospices de Beaune trekt de aandacht van de bezoeker. Wij zien er de beroemde polyptiek, het laatste oordeel van onze Vlaamse Primitief Rogier Van der Weyden. Lunch en vrije tijd in Beaune. In Cîteaux houden wij een stop aan de abdij en op weg naar ons hotel volgen wij "la route des grands crûs" hier Climats genoemd en erkend als Unesco werelderfgoed .

 

Dag 5

De laatste dag is geen vlucht naar huis. Integendeel. In Flavigny-sur-Ozain, één van de mooiste dorpen van Frankrijk, bezoeken wij met een gids de oude abdij waar de heerlijke anijssnoepjes worden gemaakt. Tegen de middag zijn wij in Châlons-en-Champagne voor het vrij middagmaal op de place Foch. Na een korte verkenning van het historische centrum met o.a. de kerk Notre-Dame-en-Vaux (UNESCO) keren wij via Reims en Rijsel terug naar Lichtervelde.

 

Inbegrepen:

Reis per luxe-autocar.

Volpension vanaf avondmaal dag 1 tot ontbijt op dag 5.
Bezoek Clos de Vougeot, Cassissium met proeverij, Hôtel-Dieu des Hospices de Beaune, abdij Flavigny-sur-Ozain en Chartreuse de Champmol. 

 

Niet inbegrepen:

Eénpersoonskamer: € 130,00 / reis.

Eventuele extra toegangsgelden op te bezoeken plaatsen.

Middagmaal op dag 3 (Dijon) 

Hotel Ibis Gare*** - Dijon

Ibis Dijon Gare Hotel ligt tegenover het treinstation van Dijon op slechts 10 minuten wandelen van het historische stadscentrum. De 128 kamers beschikken over alle comfort, airco en gratis WiFi. Le Klub, restaurant van het hotel, heeft een goede reputatie en serveert regionale specialiteiten. s’ Morgens genieten de klanten van een verzorgd en copieus ontbijt.

Data

Aantal dagen

Dienst

Prijs

Opmerking

Online reserveren

17/07/2023

5

VP

€ 700,00