Mons (stadsbezoek), Seneffe (kasteel) en Notre-Dame à la Rose

Sinds Mons in 2015 culturele hoofdstad van Europas is zijn tal van bezienswaardigheden en musea in de stad opgeknapt. Zoals het belfort (UNESCO-werelderfgoed) waar je met de lift tot boven kunt. Of verder het Museum voor Schone Kunsten, Mundaneummuseum, het Doudoumuseum. Benieuwd gaan wij ook kijken hoe ver het staat met de realisatie van het nieuwe station, een ontwerp van de Spaanse architect Calatrava. Op de stemmige grote markt is er geen gebrek aan restaurants.

Na de middag gaan wij naar Lessen. De geboortestad van surealist Magritte, maar vooral ook bekend voor zijn Hôpital à la Rose. Dit voormalig middeleeuws ziekenhuis en klooster uit 1242 is opgenomen in de lijst van uitzonderlijk Waals erfgoed en dingt ook naar een UNESCO erkenning.

Na meer dan 10 jaar restauratie wordt er vooral de geschiedenis van de geneeskunde benadrukt. De pas ruim heraangelegde kruidentuin past in dit kader. Vooraleer naar huis te rijden maken wij een kleine rondrit tot aan de indrukwekkende porfiergroeven.

In het kasteel van Seneffe bezoeken we zilvermuseum. Alle ingangen tijdens deze dagtrip zijn inbegrepen.

Lichtervelde - Carpoolparking

Carpoolparking aan afrit 9 E403/A17.

Loppem - Carpoolparking

Koning Albert I-laan, 8210 Zedelgem

Oekene (Roeselare) aan de kerk