Slovenië 9-daagse

Volgens Lonely Planet is Slovenië voor 2022 een top-vakantiebestemming. Het kleine Slovenië (slechts 2 miljoen inwoners, 1/3 kleiner dan België en met 34 km kust) maakte vroeger deel uit van Joegoslavië. Slovenië, 60% van zijn oppervlakte is bos, is al jaren een voorloper van het groene toerisme. Onze verblijfsplaats Portoroz (=rozenhaven) is beschermd door een heuvelrug van wijngaarden en olijfbomen en geniet van een zuiders klimaat. Het is ideaal gelegen voor uitstappen naar Bled, Ljubljana, Lipica en de historische badsteden langs de Adriatische zee.

 

Dag 1

Na een ochtendstop in Barchon rijden wij Duitsland binnen. De route loopt via Aken, Keulen, Frankfurt, Wurzburg en Munchen. We logeren in de omgeving van Rosenheim. De nodige stops worden voorzien onderweg. Vrij middagmaal in een wegrestaurant.

 

Dag 2

Ter hoogte van Salzburg overschrijden wij de Duits-Oostenrijkse grens. Via de Taueretunnel en de Karawankeltunnel komen wij aan in Bled, een schilderachtig stadje, beroemd om zijn idyllische ligging aan het meer. Middagmaal in een restaurant met zicht op het meer. Wij nemen er de pletna en varen naar naar de kleine barokke kerk van Maria-Hemelvaart, gebouwd op een eiland. Nadien gaat het richting onze verblijfsplaats in Portoroz de grootste badplaats en het oudste kuuroord. Wij logeren er 6 nachten.

 

Dag 3

Vrije voormiddag en vrij middagmaal. Wie wil kan met de gids Portoroz (in het nederlands ‘Rozenhaven’) verkennen. ’s Middags bezoeken wij het als rijksmonument geklasseerde natuurpark Secovje Salina. Van een lokale gids vernemen wij hoe er in dit moerasgebied op grote schaal zout werd gewonnen. Als toeristische attractie zet men deze traditie verder en het aldus gewonnen zout geniet nu zelfs van een beschermde oorsprongsbenaming.

 

Dag 4

Vandaag bezoeken wij de grotten van Postogna (UNESCO) deels met een treintje en deels te voet. Het spektakel van stalagmieten en stalactieten is adembenemend. Middagmaal ter plaatse. Tien kilometer van Postojna staat het kasteel van Predjama, gebouwd tegen een enorm overhangende rotswand en verbonden met kilometerslange gangen gehouwen in de rotsen. Lipica gaf zijn naam aan de beroemde witte Lippizanerpaarden die gebruikt worden in Spaanse Rijscholen in Wenen. Met een lokale gids bezoeken wij het uitgestrekte domein met de prachtige stallen en het interessant museum.

 

Dag 5

Vrije dag in Portoroz. Genieten van het comfort van ons hotel, zijn zwembaden en wellnessruitme. Wandelen langs het strand tot aan het oud kloostercomplex Bernardin, te voet of met het openbaar vervoer naar Piran gaan. Deze kleurrijke visserhaven was ooit in Venetiaans bezit en pronkt met marmeren Palazzi, leuke steegjes en veel gezellige restaurantjes.

 

Dag 6

Wij verkennen de Karstregio en bezoeken in Hrastovije het romaans ommuurde kerkje waarvan de fresco’s wereldberoemd zijn(UNESCO). Lunch in een typisch restaurant in Lokev waar wij karstham en Teranwijn kunnen proeven. Wij wippen even over de grens en gaan naar de golf van Trieste .Wij rijden naar het witte kasteel Miramare gebouwd midden de 19e eeuw op een rots voor Maximiliaan van Habsburg die getrouwd was met prinses Charlotte de dochter van onze koning Leopold I. Wij wandelen er in het 22 ha grote park met exotische beplanting en uniek uitzicht op de Adriatische zee. Wij sluiten de dag af met een bezoek aan de wijnkelders van Vinakoper, uiteraard met een proeverij.

 

Dag 7

In Portoroz gaan wij aan boord van een oud piratenschip. Wij varen door de wondermooie baai van Piran tot Izola. De kustlijn is er adembenemend mooi. Izola is de belangrijkste vissershaven van Slovenie. Het charmante oude haventje gelegen op een schiereiland straalt een Venetiaansee sfeer uit. Wij gaan er aan wal voor bezoek en vrij middagmaal en keren nadien terug naar Portoroz .

 

Dag 8

Op weg naar huis bezoeken wij als kers op de taart de barokke levendige hoofdstad Ljubljana(UNESCO). In het autovrije centrum maken wij een wandeling. Wij vertrekken bij de drie bruggen over de Ljublijanarivier, zien het immense kasteel aan de overzijde en gaan zo naar het Congresplein. De vele prachtige gebouwen van architect Plecnic, enkele merkwaardige kerken, de markten enz.

Na wat vrije tijd en middagmaal in een typisch restaurant. Wij doorkruisen Karinthie  en steken de grens over. Avondmaal en overnachting in hetzelfde hotel als tijdens de heenreis.

 

Dag 9

Na een stevig ontbijt maken wij gebruik van de Duitse snelwegen om naar West-Vlaanderen terug te keren vol mooie herinneringen aan dit mooie groene Slovenie. Vrij middagmaal onderweg. De nodige stops worden voorzien.

 

Inbegrepen:

Reis per luxe-autocar.

Halfpension vanaf het avondmaal de eerste dag tot het ontbijt de laatste dag.

Middagmalen dag 2, 4, 6 en 8.

 

Niet inbegrepen:

Eénpersoonskamer: € 200,00 / reis.

Supplement zeezicht: 80 € / kamer / reis

Eventuele extra toegangsgelden op te bezoeken plaatsen.

 

Hotel Riviera **** - Portoroz

Viersterren hotel is gelegen in het centrum van Portoroz, het belangrijkste kuuroord van Slovenië, vlakbij de zee en promenade. Het telt 176 kamers voorzien van alle comfort. Gratis WiFi en airco. Er is een binnenzwembad en buitenzwembad. Het ontbijt en avondmaal worden opgediend in heerlijke buffetten. Iedere dag is er een animatieprogramma.

Data

Aantal dagen

Dienst

Prijs

Opmerking

Online reserveren

20/08/2022

9

HP

€ 1.285,00