Lens, Lille en Roubaix, museumdag - alle musea gratis

Een dag vol afwisseling met drie interessante bezoeken. Voor eerst Louvre Lens. Om de grote werkloosheid voor een deel op te lossen in de mijnstreek werd Lens uitgekozen als vestigingsplaats van een dependance van het Parijse Louvre. Het museum met de tuin werd aangelegd op een oude vervallen mijnsite. In de Grote Galerij worden 200 kunstwerken van verschillende disciplines chronologisch tentoongesteld. In het glazen pavelioen is er een tentoonstellingsruimte voor tijdelijke exposities. Het gebouw, 28000m2 groot en 310 meter lang, een constructie van glas en staal is een ontwerp van het Japanse architectenbureau SANAA. Ontegensprekelijk meer dan een bezoek waard.

In Villeneuve-d'Ascq (bij Rijsel) midden een beeldentuin ligt het LAM (Lille Art Moderne). Men ziet er meer dan 7000 kunstwerken uit de 20e en 21e eeuw, zowel moderne kunst,  hedendaagse als art Brut. Werk van Picasso, Modigliani, Klee, enz.

La Piscine in Roubaix is misschien wel één van de mooiste musea van Frankrijk. Jean-Paul Philippon, architect van het musée d'Orsay in Parijs bouwde het art-deco zwembad om tot museum van Schone Kunsten en Textiel. Hij aanvaarde ook de opdracht voor de recente uitbreiding van het museum.

De cafetaria, uitgebaat door het huis Meert, heeft een prachtig zicht op de binnentuin. Naast het museum vindt men la Maison de Mode, waar 15 jonge modeontwerpers hun boetiek hebben.

 

Alle bezoeken in de musea zijn gratis met uitzondering van de tijdelijke tentoonstelling.

Data

Prijs

Prijs kind

Opmerking

Online reserveren

05/05/2019

€ 28,00

€ 25,00